Hypoteční úvěr splácí dle průzkumu více než pětina Čechů, Moravanů a Slezanů.

5. 12. 2020
Vážení čtenáři, milí klienti, hypotéku má teď více než pětina Čechů, tedy skoro 700.000 domácností. Zhruba 90 procent Čechů uvedlo, že situace kolem koronaviru jejich bydlení nijak neovlivnila. Toto zjištění vyplývá z červnového výzkumu, který uveřejnila Česká bankovní asociace (dále jen „ČBA“). Letošní rok je zatím co do objemu hypotečních úvěrů rekordní, a to navzdory pandemii koronaviru.

Pouze šest procent respondentů uvedlo, že přišlo o dostatek příjmů na pokrytí finančních výdajů na bydlení např. splátky úvěru. V této souvislosti banky přijaly 402.000 žádostí o odklad splátek. Dvě třetiny obyvatel České republiky si podle říjnového průzkumu myslí, že plošný odklad není třeba prodlužovat. Efektivnější je podle jejich mínění individuální komunikace.

Objemy hypotečních úvěrů letos dosahují rekordních výsledků. To potvrzují i objemy obchodů hypotečních bank za letošní září, během kterého banky podle dat Fincentrum Hypoindex poskytly hypotéky za 22,1 miliardy korun, což tento měsíc řadí mezi nejsilnější. Dobré výsledky obchodní banky hlásí i v kusech prodaných hypotečních úvěrů. V září jich poskytly 7 872, o tisíc více než v srpnu. Pokud trend zůstane, překoná letošní rok rekordní roky 2016 a 2017, kdy objem prodaných hypoték dosáhl 226 miliard. Zájem o hypoteční úvěry potvrzuje i průzkum ČBA. V něm téměř desetina respondentů přiznala, že hypotéku plánuje i navzdory koronavirové pandemii. Buď ji plánovali ještě před vypuknutím pandemie, nebo jejich zájem právě pandemie a současné podmínky na trhu podnítily.

Pro Čechy je hypoteční úvěr v prvé řadě cestou k vlastnímu bytu či rodinnému domu, a to ať už jde o ty, kteří hypotéku mají (85 procent) či ty, kteří ji teprve plánují (67 procent). Značná část si pak hypoteční úvěr pořídila (12 procent) či plánuje pořídit (17 procent) kvůli rekonstrukci. Desetina Čechů si hypotéku plánuje pořídit za účelem koupi pozemku, komentovala Jana Hamanová, ředitelka agentury SC&C, která pro asociaci průzkum uskutečnila.

Hypotéka se nejčastěji pohybuje od jednoho až dvou milionu korun (36 procent). Obvyklá doba splácení hypotečních úvěrů je podle průzkumu mezi 25 a 30 lety (56 procent), v 17 procentech mezi 20 a 24 lety. Doba splácení je logicky ovlivněna i věkem žadatelů. Kratší dobu mají nastavenou starší lidé, naopak na více než 20 let se upisují lidé do 40 let.

Téměř 90 procent respondentů v červnu deklarovalo, že pandemická situace jejich bydlení nijak neovlivnila. Hypoteční banky očekávají zhoršení finanční situace některých jejich klientů s hypotékami nyní v důsledku druhé vlny pandemie a souvisejících vládních opatření. Jsou podle bankovní asociace připraveny s klienty jejich případné potíže se splácením řešit, a to vzhledem ke končícímu zákonnému moratoriu individuální cestou. Tu současně považují za efektivnější než plošné úlevy. ČBA i obchodní banky tvrdí, že individuální posouzení jednotlivých žádostí je vhodnější a pro obě strany užitečnější než plošný odklad. Při něm obchodní banka nezkoumá situaci svého klienta. Plošný odklad je tím pádem netransparentní pro obě strany. Banka nemůže přizpůsobit řešení skutečným potřebám daného klienta a posoudit, zda odklad není zbytečný. Klient zase přichází o odborné poradenství, jak by se měl v dané situaci zachovat, vysvětlil poradce asociace Vladimír Staňura. To, že je v případě problémů se splácením vhodnější individuální domluva s komerční bankou, si podle říjnového šetření myslí i více než pětina Čechů. Patří do dvou třetin Čechů, kteří míní, že by plošná možnost odkladu neměla být prodlužována. Plošný odklad by uvítala pouze třetina, zejména mladých, respondentů.

 

Mgr. Petr Jezdinský (s použitím ČBA a ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč